גידולים של פני שטח העין
נגע, מסה, גוש, פצע או פצעון בתוך העין – כולם מתארים למעשה גידול על פני שטח העין, כאשר גידולים אלו יכולים להיות שפירים, קדם ממאירים או ממאירים. הגידולים לרוב לא גורמים לסימפטומים ראייתיים, כגון טשטוש ראיה, או פגיעה בשדה הראיה.
יש להבדיל בין גידול של שטח פני העין לבין גידולים בתוך העיניים.
כיצד ניתן לזהות גידול בעין?
ניתן להבחין בנגע שהופיע על לחמית העין (במראה, תוך כדי איפור או גילוח, או כשקרוב מעיר על "משהו מוזר על העין").
אותו נגע יכול להיות בהיר (אמלונטי), ורדרד או כהה (פיגמנטרי), ויכול להופיע בכל מקום על פני שטח העין. לרוב הנגעים מופיעים על הלחמית – זוהי הרקמה הלבנה שסביב הקרנית, אך לעיתים נגע מהלחמית יכול "לטפס" על הקרנית השקופה.
הנגע יכול ללבוש צורות שונות – להיות שטוח או בעל נפח, להיות ממוקם לאזור מסויים עם גבולות ברורים או להיות מפוזר על פני שטח נרחב. רוב הנגעים על לחמית העין מופיעים על הלחמית הבולברית – זאת המצפה את העין. בחלק מהמקרים נגעים יכולים לצמוח על הלחמית הטרזלית – זאת שמצפה את פנים העפעף העליון או התחתון. נגעים בלחמית הטרזלית קשה יותר לאתר, שכן הם נסתרים ודורשים בדיקה מדוקדקת יותר של רופא עיניים.
בכל מקרה של חשד לקיומו של נגע או גידול בלחמית, הדבר מחייב פנייה להמשך הערכה של אונקולוג עיניים מומחה.
גידולי עיניים בילדות ובגיל ההתבגרות לרוב בעלי אופי שפיר, בעוד בגידולים שהופיעו לראשונה בגיל מבוגר יש צורך לשלול תהליך קדם ממאיר או ממאיר. קיימים סוגים רבים של גידולי פני שטח העין, כאשר מקובלת החלוקה לגידולים מלנוציטריים, אפיתליאליים ולימפוציטריים. קיימים עוד גידולי לחמית אחרים, נדירים יותר, שלא יכללו בסקירה זו.
זקוקים לייעוץ לגבי נגע בעין?
צרו קשר ותאמו תור לייעוץ בקליניקה של פרופ' פביאן
הטיפול בגידולי לחמית העין
הטיפול הרווח במקרים של נגע חשוד בלחמית הוא כירורגי, בשיטת excisional biopsy ובתוספת adjuvant therapy. הפעולה הכירורגית נעשית בחדר ניתוח עם מיקרוסקופ ניתוחי, תחת הרדמה מקומית (טיפות אלחוש). לאחר סימון גבולות הגידול עם מרקר סטרילי, מסירים אותו עם כלי ניתוח ייעודיים ושולחים לפתולוגיה לעיבוד (תהליך שאורך ימים עד מס' שבועות).
לאחר הסרת הנגע, מקובל לבצע טיפול בהקפאה – cryotherapy על שולי ומיטת הנגע. ה"תוספת" (adjuvant) הזאת – מטרתה לחסל תאי גידול שייתכן ונותרו ברקמה. טיפול משולב זה מאפשר גם אבחנה מדויקת (ע"י פתולוג מומחה) וגם מביא לריפוי ברוב המוחלט של המקרים, ללא צורך בטיפולים נוספים. לעיתים, הגידול מערב גם את הקרנית, אז יש צורך לבצע alcohol epitheliectomy לצורך הסרת מרכיב זה.
בסיום הניתוח, תופרים את הרקמה עם תפרים מסיסים דקיקים ל"סגירת" הלחמית (קירוב השוליים הבריאים). לאחר מכן, מקובל לטפטף טיפות, למרוח משחה ולחבוש את העין לכמה שעות עד יממה. בביתו, לאחר הסרת התחבושת, המטופל נדרש לטפטף טיפות אנטיביוטיקה וסטרואידים, שמסייעים בהחלמה, למשך כמה ימים. התפרים לרוב נמסים תוך כשבועיים ונותרת רקמת צלקת בריאה במקום הגידול.
אפשרות נוספת היא ביצוע Incisional Biopsy, כלומר לקיחת דגימה מהגידול בעין, פעולה שמאפשרת רק אבחון ואינה מהווה טיפול. לאחר קבלת האבחנה הסופית ע"י הפתולוג מחליטים על סוג הטיפול. ביופסיה מסוג incisional מקובלת פחות במקרים של נגעים חשודים בלחמית העין, כאשר יוצא דופן הוא מקרים של לימפומה של הלחמית.
אפשרות טיפולית נוספת היא שימוש בטיפות כימוטירפיות או אימונומודולטוריות דוגמת 5-FU, MMC או INFα2b. טיפות אלו אינן יעילות עבור כל הנגעים בלחמית העין וחסרון נוסף הוא שלא מתקבלת אבחנה מבוססת ביופסיה, אלא אבחנה קלינית בלבד. הטיפות נמצאו יעילות בחלק ממקרי נגעים מפושטים ממשפחת הקרצינומה.